1. Waarom heet dit vlees grasgevoerd natuurvlees en wat is het?
  De koeien waar het vlees van afkomstig is hebben alleen gras gegeten en geen graan. Andere vleeskoeien krijgen vrijwel altijd krachtvoer gevoerd. Hiervoor wordt veel soja en graan geïmporteerd uit Zuid-Amerika en Afrika. Grasgevoerd vlees heeft daarom veel minder foodmiles dan graangevoerd vlees. Daarom is het duurzamer. Daarnaast is grasgevoerd vlees ook gezonder om te eten door de samenstelling. Het bevat meer goede vetzuren.
 2. Kun je wat meer vertellen over het slachten van de koeien?
  De dieren worden door Jelwin of een van onze boeren waar we mee samenwerken naar onze slager Herman ter Weele gebracht. Onze slager is zo ingericht dat dit proces met zo min mogelijk stress gepaard gaat. De dieren worden eerst rustig naar het abattoir gebracht en vervolgens met een pen hersendood gemaakt. Dit wordt ‘verdoofd slachten’ genoemd. Het verdoven gaat zo snel dat de koeien er niets van voelen. Daarna begint het slachten. Bij ons gebeurt het slachten met veel rust en respect voor de dieren.
 3. Waarom wordt het vlees vooral in pakketten verkocht?
  Met de verkoop in pakketten voorkomen we dat populaire delen snel verkocht zijn en de minder populaire delen over blijven. De hele koe moet verkocht worden, dit heet ‘vierkantsverwaarding’.
 4. Wordt alles van de koe benut?
  Ja, dat is het mooie. De staart, huid en zelfs het niervet wordt benut als ossewit. Niertjes zelf mogen in Nederland niet verkocht worden van koeien ouder dan 2 jaar, dus die hebben we nooit. Tong, lever en de botten verkopen we wel. Met de botten maak je heerlijke gezonde runderbouillon.
 5. Waarom is jullie vlees geen biologisch of scharrel vlees?
  Deze keurmerken komen steeds vaker negatief in het nieuws omdat het rooskleurige imago niet altijd blijkt wat het is. Ons product overstijgt de eisen van ‘biologisch’ en ‘scharrel’ met gemak Onze consumenten kennen ons verhaal en zien zelfs de koeien doordat de gebieden waar ze lopen vrij toegankelijk zijn. Dit is voor ons veel waardevoller dan een stempel op het etiket. Meedoen aan een keurmerk kost geld, dus dit houdt de prijs ook nog eens betaalbaar.
 6. Op welke punten overstijgt jullie vlees het biologische vlees?
  Dit vlees is diervriendelijker en duurzamer dan dat biologisch vlees minimaal hoort te zijn. Onze kalfjes lopen 9 maanden en soms zelfs langer bij de moeder. Bij een biologische koe is de eis minimaal 3 maanden. Een biologische vleeskoeien houder mag beperkt medicijnen gebruiken, wij gebruiken helemaal geen medicijnen. Doordat we geen krachtvoer voeren is dit vlees veel duurzamer dan het meeste andere rundvlees. Onze koeien lopen het hele jaar buiten in de natuur. Hier voelen ze zich veel beter dan in een stal. We zeggen dus met recht ‘beter dan biologisch!’.

Ymkje hereford runderen

Meer over het slachten en verwerken staat bij ‘Over de slachter en de slager’.