1. Wat is het verschil tussen deze koeien en andere koeien?
  Het ras is natuurlijk een verschil; wij werken met Schotse Hooglanders en Herefords. Deze dieren worden op een hele andere manier gehouden dan de meeste koeien. Ze lopen altijd buiten in natuurgebieden. Ander vlees is afkomstig van vleeskoeien of afgemolken koeien. Afgemolken koeien zijn melkkoeien die na enkele jaren topsport het tempo niet meer aan kunnen en vervangen worden vanwege kreupelheid of uiergebreken. 99% van de vleeskoeien worden op stal afgemest. Dit betekent dat ze veel krachtvoer gevoerd krijgen zodat ze snel groeien. Van beide kan gezegd worden dat ze op een hele andere manier leven dan oerrassen als de Schotse Hooglander. Onze koeien leven op een manier die dicht bij de natuur staat. Daar komt geen krachtvoer, stal of dierenarts aan te pas.
 2. Hoe moeten de Schotse Hooglanders verzorgd worden?
  De dieren leven in de natuur en hebben weinig verzorging nodig. Het kalveren doen de koeien zonder hulp van mensen. Veel vleesrassen kunnen zijn naar jarenlang doorfokken niet meer zelf kalveren. Het geboortekanaal is te nauw geworden en keizersneden zijn dan heel normaal. Dat is gelukkig niet het geval bij de Hooglanders.
  In de winter voer ik de kudde bij met kuilgras. Verder vangen we de koeien af en toe in een vangkraal. Dat is nodig als de kuddes gesplitst moeten worden. De stier mag natuurlijk niet bij vrouwelijke dieren lopen die nog te jong zijn om een kalf te krijgen.
 3. Hoe oud worden de Hooglanders?
  Een Schotse Hooglander kan wel 18 jaar worden! Sommige van onze koeien worden dat ook. De mannelijke dieren en sommige vrouwelijke dieren gaan eerder naar de slager. Dan zijn ze meestal tussen de 4 en de 8 jaar oud. Gangbaar vleesvee haalt de 2 jaar meestal niet.
 4. Gebruiken jullie antibiotica?
  Nee, dat gebruiken we nooit.

 5. Waarom worden de Schotse Hooglanders geslacht en hoe wordt bepaald welke koe naar de slager gaat?
  Een houder van koeien heeft vaak zijn hoeveelheid weiland precies afgestemd op het aantal koeien. Dit is goed, dan staat er precies voldoende gras voor de kudde. Elk jaar worden er een aantal kalfjes geboren. Om te voorkomen dat de kudde te groot wordt voor de hoeveelheid weiland gaan er ook jaarlijks een aantal naar de slager. Natuurlijk worden die dieren geselecteerd die de juiste leeftijd en conditie hebben voor de slacht. En ze worden natuurlijk ook geslacht omdat op deze manier een prachtig duurzaam en gezond natuurproduct kan worden gegeten.
 6. Wat is het mooiste aan dit werk?
  Dat is de combinatie tussen boer zijn op een hele natuurlijke manier, en mensen blij maken met een prachtig stukje vlees. Het is zo uniek wat dit vlees voor de gezondheid van mensen kan doen. Dat geeft heel veel voldoening. En er is niets mooiers dan in een natuurgebied tussen de koeien staan.

Jelwin met hooglanders

Of eerst de vragen aan Ymkje over het natuurvlees lezen.