boteraffaire grasboter

Heb je de ‘grasboter affaire’ gevolgd?

Dat grasboter niet is wat de term doet vermoeden dachten we al langer. Wij en Boerenfluitjes hebben hierover vragen gesteld aan Campina. Na vele kluitjes in het riet geeft Campina antwoord.

De melk die gebruikt wordt voor grasboter is dezelfde melk die voor andere producten gebruikt wordt. Er zijn geen aparte stromen voor ophalen, bewaren en verwerken.

Waarom wij hier aandacht aan besteden? Veel van onze klanten denken dat grasboter boter is van grasgevoerde koeien en dus gezonder. Campina houdt die schijn op en vaart daar wel bij. Het rantsoen van de gemiddelde melkkoe is krachtvoer, mais en ruwvoer. Een deel van de koeien krijgt vanaf mei / juni vers gras, maar lang niet alle koeien. Ook melk van koeien die geen vers gras krijgen wordt voor de grasboter gebruikt.
Grasboter van Campina heeft helaas dus niets met grasgevoerd te maken. Het is meer krachtvoer / kuilgras / mais boter, net als de andere producten van Campina.

Niets is wat het lijkt in marketingland…

Helaas kunnen wij jullie ook niet helpen aan grasgevoerde boter. We hebben het namelijk nog niet kunnen vinden. Er is wel boer van koeien die grazen, maar deze krijgen daarnaast ook altijd nog krachtvoer. Er zijn in Nederland gelukkig een aantal boeren die hun koeien grasgevoerd houden, ook melkveehouders, maar de melk van deze koeien is te kostbaar om er boter van te maken. Boter vraagt namelijk een grote hoeveelheid melk en het bijproduct is karnemelk.

We verkopen wel kazen van rauwe melk van grasgevoerde koeien.

kilokaasje naturel

Een alternatief voor boter of olie is bakken in kokosolie of ossewit. Dat laatste kun je bij ons kopen. Ossewit is gesmolten niervet. In geval van grasgevoerde koeien bevat dit product gezonde vetzuren, CLA en vitaminen.

Ossewit

Vergelijkbare berichten