Pluimveehouder Co Bakx is natuurlijk de aangewezen persoon om meer te vertellen over het antibioticavrije kippenvlees. We hebben Co vragen voorgelegd, hieronder zijn antwoorden.

  1. Hoe oud worden jullie kippen?
    Gemiddeld 47 tot 51 dagen.
  2. Komen er pootproblemen voor bij jullie kippen?
    Nee, dit komt nauwelijks bij ons voor. De koppels kunnen op dit gebied wel wat van elkaar verschillen, maar gelukkig komen we pootproblemen gemiddeld vrijwel niet tegen.
  3. Hoe kan het dat jullie kippen kunnen opgroeien zonder antibiotica?
    Onze werkwijze is anders. De juiste voedingsmiddelen zorgen dat de kip het voer goed kan benutten. Door ons voer zitten natuurlijke mineralen, waar de kip gezonder van wordt. De meeste problemen bij mens en dier ontstaat door voeding, daarom krijgt voeding bij ons heel veel aandacht. Daarnaast nemen we genoegen met een langzamere groei. We streven naar de beste gezondheid van de kip en niet naar de hoogste opbrengst.
  4. Hoe kan het dat in jullie kippenvlees geen ESBL besmetting en salmonella bacterie voorkomt?
    ESBL is een steeds groter probleem, en ontstaat door antibioticagebruik. Door helemaal antibioticavrij te werken krijg je een schoner product. In de pluimveesector wordt veel antibiotica gebruikt, maar ook veel coccidiostatica. Dit medicijn is volgens wetgeving geen antibiotica en wordt daarom veelvuldig door het voer gemengd bij pluimveebedrijven. Het kan net als antibiotica wel antibiotica resistentie veroorzaken. Daarom is ook dit een middel wat wij niet willen gebruiken.
    In ons bedrijf staat de gezondheid van de kip voorop. Ten tweede is hygiëne management zeer belangrijk. Consequent zijn in alles. Zowel in ons bedrijf als bij de slagerij. Daar wil ik altijd me de neus op staan, want het is wel mijn product en dat moet goed zijn.
  5. Wat eten jullie kippen?
    Ze eten granen: tarwe, haver, zonnebloemschroot, soja,raapzaad, mais, gerst. Vetten en Oliën: plantaardige vetten, sojaolie, zonnebloemolie.
    Het voer is GMO arm, GMO vrij kunnen we niet garanderen omdat een afwijking van 0,9% is toegestaan bij GMO arm. Het voer is vrij van dierlijke eiwitten en de grondstoffen bevatten geen pesticiden. Alle het voer wordt regelmatig bemonsterd op een aantal parameters die wij van belang vinden. Met deze informatie kunnen we bijsturen met mineralen, eiwit en vet. De synthetische toevoegingen hebben we uit het voer gehaald.
  6. Kunnen de kippen geen gras of insecten eten? 
    Dat zou heel mooi zijn. Als je zelf kippen in de tuin hebt kun je ze heel goed gras laten eten. Helaas moeten we op grotere schaal kippen houden om er een boterham aan te verdienen. Er zou ontzettend veel grasland voor nodig zijn om onze kippen te voeren met gras zodat dat ze in hun eigen uitwerpselen lopen en alles zwart maken. Insecten kunnen helaas niet goed dienen als eiwitbron voor de kippen. Er wordt bij andere bedrijven wel wat gebruik van gemaakt, maar dan bij leghennen. Onze kippen hebben meer eiwit nodig en soja is helaas sinds dat diermeel verboden is geworden voor nu nog het enige goed werkende optie.
  7. Waarom hebben jullie geen vrije uitloop?
    Een vrije uitloop is niet hygiënisch te maken. Met een vrije uitloop zouden we niet meer kunnen controleren waar de kip allemaal mee in aanraking is gekomen. Daardoor kan je product gemakkelijk besmet raken met ongewilde bacteriën, dat willen wij met ons concept juist voorkomen. Alleen zonder vrije uitloop kunnen we helemaal antibioticavrij werken.
  8. Waarom is jullie vlees geen biologisch of scharrel vlees?
    Vlees mag alleen biologisch of scharrel heten wanneer de kippen de beschikking hebben over een vrije uitloop. Wij willen een gezond en schoon product leveren. Onze kippen scharrelen in een gecontroleerde open ruimte bedekt met strooisel, met voor de kip optimale omstandigheden. Denk aan temperatuur, licht, lucht, water en voer.
  9. Wat is het verschil tussen deze kippen en de ‘plofkip’?
    We gebruiken geen antibiotica of andere voedingssupplementen, er wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke mineralen en een eigen voersamenstelling. Het vlees wordt niet geïnjecteerd met vocht, daarnaast groeit onze kip langzamer. Wat resulteert in een stukje kip dat gezonder en beter van smaak is.
  10. Op welke manier zijn jullie bezig met duurzaamheid?
    Wat veel mensen niet weten is dat de biologische pluimveehouderij minder duurzaam is dan de reguliere, en ook onze, pluimveehouderij. Dit heeft te maken met voer en efficiëntie.
    Voor een pluimveehouder is temperatuur van de stallen belangrijk. Dit betekent dat er in de winter flink verwarmd moet worden, helemaal in stallen met een vrije uitloop. Deze extra CO2 uitstoot door de vrije uitloop hebben wij niet, daarnaast staan we in de wintermaanden leeg om de CO2 uitstoot te beperken. Verder hebben we zonnepanelen waardoor we voor wat betreft onze energiebehoefte grotendeels zelfvoorzienend zijn.
  11. Wat is het mooiste van dit werk?
    Dat de kippen in de stal tevreden zijn en dat laten zien. Een mooie bijkomstigheid is dat de mensen die onze kippen eten zien en proeven dat wij een gezonde en lekkere kip produceren.
  12. Geven jullie de kippen coccidiostatica (aanvulling na uitzending Keuringsdienst van Waarde over dit onderwerp).
    Nee, ook dat middel geven we niet. Coccidiostatica is geen officieel antibioticum, daarom mag het onbeperkt door het voer gemengd worden. Dat is voor ons geen oplossing. Het heeft namelijk dezelfde nadelen als antibiotica.

Meer over de werkwijze van Bakx en waarom zijn kippen wel zonder antibiotica kunnen lees je in dit artikel.

marion en co Bakx