Boer Jelwin op de hei met Schotse Hooglanders op achtergrond
| | |

Veelgestelde vragen SchotseHooglanders.nl (FAQ)

Hoe oud worden de koeien? Hoe wordt bepaald welke koe naar de slager gaat? Hoe gaat het slachten in zijn werk? Waarom wordt het vlees in pakketten verkocht? Lees hier de antwoorden op deze en andere vragen aan Jelwin.

5 vragen aan boer Jelwin

  1. Wat is het verschil tussen deze koeien en andere koeien?
    Het ras is natuurlijk een verschil; wij werken met oerrunderen. Deze dieren worden op een hele andere manier gehouden dan de meeste koeien. Ze lopen namelijk altijd buiten in natuurgebieden. Ander vlees is meestal afkomstig van vleeskoeien of afgemolken koeien. Afgemolken koeien zijn melkkoeien die na enkele jaren topsport het tempo niet meer aan kunnen en vervangen worden vanwege kreupelheid of uiergebreken. 99% van de vleeskoeien worden op stal afgemest. Dit betekent dat ze veel krachtvoer gevoerd krijgen zodat ze snel groeien. Van beide kan gezegd worden dat ze op een hele andere manier leven dan bijvoorbeeld Schotse Hooglanders en Herefords. Onze koeien leven op een manier die dicht bij de natuur staat. Daar komt geen krachtvoer, stal of dierenarts aan te pas.
  2. Hoe moeten deze oerrassen verzorgd worden?
    De dieren leven in de natuur en hebben in verhouding weinig verzorging nodig. Het kalveren doen de koeien zonder hulp van mensen. Bij veel vleesrassen verloopt het kalveren met een keizersnede, omdat het geboortekanaal van de dieren door het vele doorfokken op vlees te nauw is geworden. Dat is gelukkig niet het geval bij Hooglanders en andere rassen waar we mee werken. In de winter voer ik de kudde bij met kuilgras. Verder moet de kudde regelmatig gevangen worden. Dat gebeurt in een zogenaamde vangkraal. Het vangen is nodig omdat de kudde van tijd tot tijd gesplitst moet worden. De stier mag natuurlijk niet bij vrouwelijke dieren lopen die nog te jong zijn om een kalf te krijgen.
  3. Hoe oud worden de Hooglanders?
    Een Schotse Hooglander kan wel 18 jaar worden! Sommige van onze koeien worden dat ook. De mannelijke dieren en sommige vrouwelijke dieren gaan eerder naar de slager. Dan zijn ze meestal tussen de 4 en de 8 jaar oud. Gangbaar vleesvee haalt de 2 jaar meestal niet.
  4. Gebruiken jullie antibiotica?
    Nee, dat gebruiken we nooit.
  5. Waarom worden de koeien geslacht en hoe wordt bepaald welke koe naar de slager gaat?
    Een houder van koeien heeft vaak zijn hoeveelheid land precies afgestemd op het aantal koeien. Dit is goed, dan staat er precies voldoende gras voor de kudde. Elk jaar worden er een aantal kalfjes geboren. Om te voorkomen dat de kudde te groot wordt voor de hoeveelheid land gaan er ook jaarlijks een aantal naar de slager. Natuurlijk worden die dieren geselecteerd die de juiste leeftijd en conditie hebben voor de slacht. En ze worden natuurlijk ook geslacht omdat er op deze manier een prachtig duurzaam en gezond natuurproduct kan worden gegeten.

kuddewerk_schotsehooglanders

6 vragen over grasgevoerd natuurvlees

  1. Kun je wat meer vertellen over het slachten van de koeien?
    De dieren worden door de boer zelf naar de slager gebracht. Onze slager is zo ingericht dat dit proces met zo min mogelijk stress gepaard gaat. De dieren worden eerst rustig naar het abattoir gebracht en vervolgens met een pen hersendood gemaakt. Dit wordt ‘verdoofd slachten’ genoemd. Het verdoven gaat zo snel dat de koeien er niets van voelen. Daarna begint het echte slachten. Bij ons gebeurt het slachten met veel rust en respect voor de dieren. Als u meer wilt weten, er staan foto’s en uitleg op de pagina: De slager.
  2. Waarom heet dit vlees grasgevoerd vlees?
    De koeien waar het vlees van afkomstig is hebben alleen gras gegeten en geen graan. Andere vleeskoeien krijgen in 99% van de gevallen krachtvoer gevoerd. Hiervoor wordt veel soja en graan geïmporteerd uit Zuid-Amerika en Afrika. Grasgevoerd vlees heeft daarom veel minder foodmiles dan graangevoerd vlees. Daarom is het duurzamer. Daarnaast is grasgevoerd vlees ook gezonder om te eten door de samenstelling. Het bevat onder andere meer omega-3-vetzuren.
  3. Waarom wordt het vlees vooral in pakketten verkocht?
    Met de verkoop in pakketten voorkomen we dat populaire delen snel verkocht zijn en de minder populaire delen over blijven. De hele koe moet verkocht worden, dit noemt men ‘vierkantsverwaarding’. De pakketten bevatten het vlees in gelijke verhouding als dat het vlees in de koe te vinden is.
  4. Wat doen jullie met de organen en de botten?
    De botten zijn bij ons te koop. Ze worden dan in handzame formaten gezaagd en verkocht in zakken per 3 kilo.
    Een gedeelte van de organen verkopen we. In verband met de hoge kosten van het verzendproces is het niet rendabel de organen bij klanten thuis te bezorgen. Wie organen wil kopen moet deze bij ons in Opende ophalen. Er gaat vrijwel niets van de koe verloren. Zelfs het niervet is in gesmolten vorm te koop om in te bakken en de huiden laten we looien.
  5. Waarom is jullie vlees geen biologisch of scharrel vlees?
    Ons product overstijgt de eisen van ‘biologisch’ en ‘scharrel’ met gemak. Deze keurmerken komen ook steeds vaker negatief in het nieuws omdat het rooskleurige imago niet altijd blijkt te kloppen met de werkelijkheid. Onze consumenten kennen ons verhaal en zien zelfs de koeien lopen doordat de natuurgebieden vrij toegankelijk zijn. Dit is voor ons veel waardevoller dan een stempel op het etiket. Meedoen aan een keurmerk kost veel geld, dus dit houdt de prijs ook nog eens betaalbaar.
  6. Op welke punten overstijgen jullie biologisch vlees?
    Ons vlees is diervriendelijker en duurzamer dan dat biologisch vlees minimaal hoort te zijn. Onze kalfjes lopen 9 maanden bij de moeder. Bij een biologische koe is dat minimaal 3 maanden. Een biologische boer met vleeskoeien mag beperkt medicijnen gebruiken, wij gebruiken helemaal geen medicijnen. Doordat we geen krachtvoer geven is ons vlees veel duurzamer dan het meeste andere rundvlees. Onze koeien lopen het hele jaar buiten in de natuur. Hier voelen ze zich veel beter dan in een stal. We zeggen dus met recht ‘beter dan biologisch!’.

Vergelijkbare berichten